Het rookvrije terras

By | Blog | 847 Comments

Vroeger…heel lang geleden mochten we overal roken. Ook jij weet vast nog wel dat op verjaardagen de glaasjes met sigaretten en sigaren op tafel stonden. Een aantal jaren later mocht je niet meer roken bij de balie in het gemeentehuis. Niet veel later werd roken in treinen en bussen een ‘no go’. Sigarettenreclame is ook al een poosje verboden. Jij herinnert je vast ook nog wel de Marlboro formule 1 auto’s van Ferrari.

Roken op schoolpleinen is een taboe. Heel logisch, want wie wil zijn kinderen nu aan het roken hebben. Roken onder jongeren is sowieso al niet hip meer. Het roken onder deze groep is met een derde gedaald in vergelijking met tien jaar geleden.

Bij ons bedrijf is het terras echt een vervangende ruimte voor binnen. Als het mooi weer is zitten mensen allemaal buiten en niet binnen. Op het moment van schrijven zijn wij bezig om het terras verder windvrij te maken door middel van glazen terrasschermen. Op deze manier wordt het voor gasten nog aantrekkelijker om bij ons te verblijven. Nadeel is nu wel dat sigarettenrook minder snel verwaaid. Omdat je bij ons binnen ook niet mag roken, sigarettenrook langer blijft hangen en gasten sigarettenrook van anderen vaak vies vinden, hebben wij besloten om roken op ons terras niet meer toe te staan. Sinds wij dit hebben aangekondigd krijgen wij zeer gemengde reacties hierop. Van “Grote onzin, Belachelijk, Ik zou er nooit meer komen, Braafste jongetje van de klas willen zijn.” tot “Dapper, Lef, De toekomst, Je hebt visie, Hulde voor deze stap.”

Ik ben van mening dat iedere ondernemer zijn eigen regels moet bepalen. Wij onderscheiden ons al door veel met biologische en verantwoorde producten te werken, ik vind dit dan ook een logisch vervolg. Wij zijn als horeca namelijk een beetje de maatschappij in het klein. Ik ben tegen het wettelijk verbieden van roken op terrassen. Wachten op wetgeving vind ik in dit geval helemaal niet nodig. Als we het rook ‘probleem’ nu als horeca gewoon zelf oplossen dan is wetgeving toch helemaal niet nodig? En ja, wij hebben nog genoeg mooie plekjes waar je als roker wel mag zitten. En daar word je gewoon bediend. Dat noemen wij gastvrijheid. <Mark>

kameryck-pitch-putt-baan

Ons terras is rookvrij

By | Blog | 255 Comments

Vanaf 1 mei is het terras van Kameryck rookvrij. Dat is best een dingetje en daar zijn wij ons goed van bewust. Wij zijn bezig om rondom het terras windschermen te plaatsen zodat je als gast nog meer comfort hebt. Nadeel daarvan is dat sigarettenrook dan ook langer blijft hangen. Omdat wij steeds meer geluiden hoorden van gasten dat ze last hebben van anderen die een sigaret of sigaar aan het roken zijn hebben wij deze beslissing genomen.

Niet omdat de wet dat voorschrijft, maar omdat wij ook een beetje de maatschappij volgen. Roken is al heel lang niet hip meer. Jongeren beginnen ook steeds minder met roken. Wij denken dat een koppeling tussen roken en horeca ouderwets is. Vandaar. Voor de mensen die toch een sigaretje willen opsteken vinden wij heus wel een plekje. En voor die mensen heb ik ook heel goed nieuws, zes maanden van het jaar is het terras van jullie en mag je daar gewoon roken (herfst en winter).


Mark

hamburger-kameryck

Nieuwe menukaart

By | Blog | 191 Comments

Het is elk jaar weer een hele bevalling. De menukaart. Sommige horecabedrijven vernieuwen de kaart elke twee maanden, sommigen zelfs nog vaker. Best leuk, maar snappen gasten ook als ze de kaart lezen wat ze straks gaan eten? Als ik de ‘kaart specialisten’ moet geloven wil de consument alleen maar ingrediënten lezen. Daar twijfel ik aan. En de gast zit volgens mij ook niet te wachten op teksten als ‘op een bedje van’, of ‘een rouleau van zalm’. Is iedereen thuis in alle gerechten en keukentermen? Waar komt de Bouillabaisse vandaan? Wat is chiffonade gesneden en wie weet waarom een Jodenhaasje een Jodenhaasje heet?

Sinds een aantal jaren schrijf ik een korte uitleg bij de gerechten. Uitleg omdat ik soms ook niet wist wat mijn chef jou als gast wilde voorzetten. Ik dacht, dat moet ik uitleggen. Ik vind onze gerechten bijzonder, maar begrijpt onze gast het ook? Dus aan de ene kant wil ik de manier van serveren uitleggen, zonder moeilijke keukentermen. Dit om te zorgen dat jij als gast niet verrast wordt wat er straks op je bord ligt. En aan de andere kant wil ik graag uitleggen waarom wij bepaalde keuzes maken voor een gerecht of produkt. Waarom serveren wij geen tournedos maar runderschouder? Zeg maar, het vergeten vlees. Ik probeer dat op de menukaart uit te leggen en jou als gast enthousiast te maken voor dit product. Uitleg geven waarom je iets doet vind ik niet alleen belangrijk, maar ook leuk! Kennis delen en uitleg geven.

Ik ben van mening dat de horeca daar een voortrekkersrol in kan nemen. Als je als gast weet wat er nog meer te koop is dan kabeljauw of tournedos en dit kunt proeven in ons restaurant, ga je het misschien zelf ook eens kopen bij de visboer of slager. Wat wellicht weer betekent dat de visserij de bijvangst gaat verkopen i.p.v. weggooien en de slager ander vlees gaat aanbieden. Dat is duurzaam. Onbekend maakt onbemind, wij proberen het een beetje bekender te maken zodat jij het gaat beminnen. Maken we samen het verschil, een heel klein beetje.

Mark

politiek

Horeca en politiek

By | Blog | 141 Comments

Mag je als horecaondernemer je met de politiek bemoeien? Is dat verstandig? Kun je überhaupt politiek gekleurd zijn als horecaondernemer? Voor een bedrijf als de mijne is dat best lastig. Natuurlijk heb ik een mening en soms is deze ook politiekgekleurd. Ik vind het echter moeilijk deze politieke mening naar buiten toe te ventileren. Voor ons bedrijf zijn wij afhankelijk van beslissingen die in de lokale politiek worden genomen. Zeker in deze tijd met een vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Daar heb je niet alleen die ene politieke voorkeurs partij voor nodig, maar daar heb je alle partijen voor nodig. Ook is het leuk dat je vergaderingen en congressen voor alle partijen kunt faciliteren en niet allen voor de partij waar je graag op zou stemmen. Ik vind die tweestrijd soms best lastig.

Zelf ben ik actief op social media en dan met name twitter, daar kan ik niet alles zeggen of roepen wat ik maar wil. Ik wil namelijk de lokale politieke partijen niet voor het hoofd stoten. Wat verder heel verwarrend is, is dat de lokale politiek soms zo verschild van de landelijke politiek. Daar waar je landelijk veel zou kunnen hebben aan een liberale partij (zakelijk gezien) dan kan dat lokaal heel anders liggen.

En dan nog iets: ik kan niet deelnemen aan gemeentelijke verkiezingen in de gemeente waar mijn bedrijf gevestigd is. Als bedrijf heb je dus geen stem. Ik woon namelijk net buiten de gemeentegrens. Waarom geven ze niet iedere KvK inschrijving de mogelijkheid om te stemmen? Een stem per vestigingsadres. Een keer per vier jaar je politieke voorkeur uitspreken en zo de politieke kleur in de gemeente mede bepalen. Want politieke beslissingen die je bedrijf aangaan vind ik belangrijker dan de beslissingen over de nieuwe speeltuin bij je huis. Een achterhaalde wetgeving zou ik zeggen. Een keer bedacht in het jaar kruik toen alle ondernemers nog bij hun bedrijf woonde.

blog-drank-horecawet

De Drank- en Horecawet is een gedrocht.

By | Blog | 6 Comments

De Drank- en Horecawet is een gedrocht. Het is achterhaald en we moeten ervan af.  Momenteel loopt er een pilot bij gemeenten om te experimenteren met blurren. Dat wil zeggen dat kappers een wijntje mogen schenken. Tenminste, dat was het idee. De horeca reageerden defensief. Als ‘zij’ wijn mogen verkopen willen wij ook boeken verkopen. Gelijke monniken gelijke kappen. Op de barricade! Maar gaat het eigenlijk wel over het verkopen van boeken? Nee dus. De Drank- en Horecawet gaat veranderen, maar dat duurt nog wel even. Dit om  de simpele reden dat het huidige kabinet hier geen beslissing over gaat nemen en voordat het volgende kabinet op stoom is we in het volgende decennium zijn aanbeland. Wel is het goed om nu de discussie al te voeren, om te weten waar we voor vechten, of tegen moeten vechten. Want dat er iets gaat veranderen staat haast wel vast. Het retailverbod voor de horeca en het alcoholverbod voor winkeliers is één van de punten waarover gesproken wordt. De vraag die volgens mij eigenlijk veel belangrijker is is: willen wij als horeca wel een aangepaste wet? Is het alleenrecht van het verkopen van drank niet veel belangrijker? Nu heeft de horeca een bijna monopolistische positie als alcoholverstrekker. Willen wij dat opgeven om boeken of schoenen te verkopen? Wordt straks het probleem van de retail ook het probleem van de horeca? Krijg je door blurring toe te staan niet in alle leegstaande winkels een mix van retail en horeca? Nog meer stoeltjes. Is dat wat wij toejuichen? Ik weet het antwoord ook niet, maar moeten wij ons als horeca niet veel meer richten op andere punten in de Drank -en Horecawet? Bijvoorbeeld de totaal niet meer van deze tijd zijnde inrichtingseisen, of dat jongeren die drank kopen niet strafbaar zijn met dezelfde boetes die wij krijgen. Want zeg nu eerlijk, jij verkoopt nu toch ook al dat flesje olijfolie?