Nieuwe menukaart

By 24 april 2017Blog
hamburger-kameryck

Het is elk jaar weer een hele bevalling. De menukaart. Sommige horecabedrijven vernieuwen de kaart elke twee maanden, sommigen zelfs nog vaker. Best leuk, maar snappen gasten ook als ze de kaart lezen wat ze straks gaan eten? Als ik de ‘kaart specialisten’ moet geloven wil de consument alleen maar ingrediënten lezen. Daar twijfel ik aan. En de gast zit volgens mij ook niet te wachten op teksten als ‘op een bedje van’, of ‘een rouleau van zalm’. Is iedereen thuis in alle gerechten en keukentermen? Waar komt de Bouillabaisse vandaan? Wat is chiffonade gesneden en wie weet waarom een Jodenhaasje een Jodenhaasje heet?

Sinds een aantal jaren schrijf ik een korte uitleg bij de gerechten. Uitleg omdat ik soms ook niet wist wat mijn chef jou als gast wilde voorzetten. Ik dacht, dat moet ik uitleggen. Ik vind onze gerechten bijzonder, maar begrijpt onze gast het ook? Dus aan de ene kant wil ik de manier van serveren uitleggen, zonder moeilijke keukentermen. Dit om te zorgen dat jij als gast niet verrast wordt wat er straks op je bord ligt. En aan de andere kant wil ik graag uitleggen waarom wij bepaalde keuzes maken voor een gerecht of produkt. Waarom serveren wij geen tournedos maar runderschouder? Zeg maar, het vergeten vlees. Ik probeer dat op de menukaart uit te leggen en jou als gast enthousiast te maken voor dit product. Uitleg geven waarom je iets doet vind ik niet alleen belangrijk, maar ook leuk! Kennis delen en uitleg geven.

Ik ben van mening dat de horeca daar een voortrekkersrol in kan nemen. Als je als gast weet wat er nog meer te koop is dan kabeljauw of tournedos en dit kunt proeven in ons restaurant, ga je het misschien zelf ook eens kopen bij de visboer of slager. Wat wellicht weer betekent dat de visserij de bijvangst gaat verkopen i.p.v. weggooien en de slager ander vlees gaat aanbieden. Dat is duurzaam. Onbekend maakt onbemind, wij proberen het een beetje bekender te maken zodat jij het gaat beminnen. Maken we samen het verschil, een heel klein beetje.

Mark

Join the discussion 131 Comments

Leave a Reply