Zilverreigers bij Kameryck


Ryckelijk genieten

Naast de blauwe reiger die in heel Nederland voorkomt, is er ook een witte variant; de zilverreiger. Deze zilverreiger is ongeveer zo groot als de grijze variant maar is veel zeldzamer.

In het Groene Hart groeit het aantal zilverreigers de laatste tijd. Jaarlijks broedt er een populatie in de Nieuwkoopse plassen, slechts 6 km hemelsbreed bij Kameryck vandaan. Kameryck is blij dat deze prachtige vogels ook regelmatig in onze weilanden en op de plas te zien zijn. Zilverreigers maken enorme nesten hoog in de boom en voedsel vinden ze in weilanden en kleine ondiepe slootjes. Visjes, kikkers en insecten, maar ook een rat, muis of mol kunnen op hun menu staan.

Zilverreigers overnachten staande en in groepen bij elkaar in hoge bomen, zodat ze veilig zijn voor vossen en andere roofdieren. Ook de hoge bomen hier aan de plas worden vaak gebruikt als overnachtingsplaats.

Smienten naar Kameryck

Aan het eind van de zomer komen er vanuit Scandinavië en Rusland (Siberië) grote getalen Smienten naar Nederland. Dit zijn kleine, kleurrijke eenden die hier komen overwinteren. In het voorjaar gaan ze weer terug naar het noorden om daar te broeden. We spreken daarom van wintergasten.
Ook op de plas voor ons restaurant zitten in de winter honderden smienten. De mannetjes zijn mooi zilvergrijs gekleurd en hebben een roodbruine kop. Smienten maken een apart geluid; ze kwaken niet maar ze fluiten. In het Engels worden ze daarom Whistling Duck genoemd.

De smienten wisselen de Zilverreigers af, die zich in het voor- en najaar rondom De Eend (in de volksmond de Put genoemd) ophouden. Het is een adembenemend gezicht, honderden van die kleine, kleurrijke vogeltjes op een windstille plas. Komt dat zien!

Bereikbaarheid

  • Vanaf de A12 en A2 snel bereikbaar
  • Vlakbij Utrecht en Amsterdam
  • Midden in de natuur

Eigen keuken

  • Streekproducten
  • Waar mogelijk biologisch
  • Eigen kruidentuin

Op maat gemaakt

  • Wij denken graag met u mee
  • Per situatie een passende oplossing
  • Kom ook eens op locatiebezoek

Wat onze gasten vinden van Kameryck

“We hebben in een korte periode een onvergetelijke dag neer kunnen zetten, mede dankzij de inzet en professionaliteit van de medewerkers van Kameryck. Op de avond zelf zijn we echt in de watten gelegd. Onze dank!”

Bruiloft

“Zeer vriendelijke en attente gastvrouwen en -heren. Grappig om te zien dat de jongste door de oudere collega’s werden gestuurd op een onopvallende, prettige manier.”

Restaurant