Horeca en politiek

By 9 september 2016Blog
politiek

Mag je als horecaondernemer je met de politiek bemoeien? Is dat verstandig? Kun je überhaupt politiek gekleurd zijn als horecaondernemer? Voor een bedrijf als de mijne is dat best lastig. Natuurlijk heb ik een mening en soms is deze ook politiekgekleurd. Ik vind het echter moeilijk deze politieke mening naar buiten toe te ventileren. Voor ons bedrijf zijn wij afhankelijk van beslissingen die in de lokale politiek worden genomen. Zeker in deze tijd met een vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Daar heb je niet alleen die ene politieke voorkeurs partij voor nodig, maar daar heb je alle partijen voor nodig. Ook is het leuk dat je vergaderingen en congressen voor alle partijen kunt faciliteren en niet allen voor de partij waar je graag op zou stemmen. Ik vind die tweestrijd soms best lastig.

Zelf ben ik actief op social media en dan met name twitter, daar kan ik niet alles zeggen of roepen wat ik maar wil. Ik wil namelijk de lokale politieke partijen niet voor het hoofd stoten. Wat verder heel verwarrend is, is dat de lokale politiek soms zo verschild van de landelijke politiek. Daar waar je landelijk veel zou kunnen hebben aan een liberale partij (zakelijk gezien) dan kan dat lokaal heel anders liggen.

En dan nog iets: ik kan niet deelnemen aan gemeentelijke verkiezingen in de gemeente waar mijn bedrijf gevestigd is. Als bedrijf heb je dus geen stem. Ik woon namelijk net buiten de gemeentegrens. Waarom geven ze niet iedere KvK inschrijving de mogelijkheid om te stemmen? Een stem per vestigingsadres. Een keer per vier jaar je politieke voorkeur uitspreken en zo de politieke kleur in de gemeente mede bepalen. Want politieke beslissingen die je bedrijf aangaan vind ik belangrijker dan de beslissingen over de nieuwe speeltuin bij je huis. Een achterhaalde wetgeving zou ik zeggen. Een keer bedacht in het jaar kruik toen alle ondernemers nog bij hun bedrijf woonde.

Join the discussion 141 Comments

Leave a Reply