Het rookvrije terras

By 2 mei 2017Blog
Rookvrij terras

Vroeger…heel lang geleden mochten we overal roken. Ook jij weet vast nog wel dat op verjaardagen de glaasjes met sigaretten en sigaren op tafel stonden. Een aantal jaren later mocht je niet meer roken bij de balie in het gemeentehuis. Niet veel later werd roken in treinen en bussen een ‘no go’. Sigarettenreclame is ook al een poosje verboden. Jij herinnert je vast ook nog wel de Marlboro formule 1 auto’s van Ferrari.

Roken op schoolpleinen is een taboe. Heel logisch, want wie wil zijn kinderen nu aan het roken hebben. Roken onder jongeren is sowieso al niet hip meer. Het roken onder deze groep is met een derde gedaald in vergelijking met tien jaar geleden.

Bij ons bedrijf is het terras echt een vervangende ruimte voor binnen. Als het mooi weer is zitten mensen allemaal buiten en niet binnen. Op het moment van schrijven zijn wij bezig om het terras verder windvrij te maken door middel van glazen terrasschermen. Op deze manier wordt het voor gasten nog aantrekkelijker om bij ons te verblijven. Nadeel is nu wel dat sigarettenrook minder snel verwaaid. Omdat je bij ons binnen ook niet mag roken, sigarettenrook langer blijft hangen en gasten sigarettenrook van anderen vaak vies vinden, hebben wij besloten om roken op ons terras niet meer toe te staan. Sinds wij dit hebben aangekondigd krijgen wij zeer gemengde reacties hierop. Van “Grote onzin, Belachelijk, Ik zou er nooit meer komen, Braafste jongetje van de klas willen zijn.” tot “Dapper, Lef, De toekomst, Je hebt visie, Hulde voor deze stap.”

Ik ben van mening dat iedere ondernemer zijn eigen regels moet bepalen. Wij onderscheiden ons al door veel met biologische en verantwoorde producten te werken, ik vind dit dan ook een logisch vervolg. Wij zijn als horeca namelijk een beetje de maatschappij in het klein. Ik ben tegen het wettelijk verbieden van roken op terrassen. Wachten op wetgeving vind ik in dit geval helemaal niet nodig. Als we het rook ‘probleem’ nu als horeca gewoon zelf oplossen dan is wetgeving toch helemaal niet nodig? En ja, wij hebben nog genoeg mooie plekjes waar je als roker wel mag zitten. En daar word je gewoon bediend. Dat noemen wij gastvrijheid. <Mark>

Leave a Reply

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code